Kamniški otroci bodo vodo lahko pili tudi iz pitnikov
Kamnik, 2. aprila 2015 – Vrtec Antona Medveda Kamnik in Sklad Si.voda, zavod za čiste in zdrave vode, sta danes v počastitev praznika Občine Kamnik slavnostno predala namenu tri pitnike v enoti Pestrna in tri sode za zbiranje deževnice v enotah Pestrna, Rožle in Kamenček. S tem je vrtec uspešno zaključil svoj projekt 'Zagotovimo otrokom pitno vodo na igrišču in zalivajmo eko vrtičke z zbrano deževnico', ki ga je sofinanciral Sklad Si.voda.
Vrtec Antona Medveda Kamnik je s približno 1.000 otroki in 14 enotami največji vrtec v občini. V tesnem povezovanju z lokalno skupnostjo izvaja številne projekte, v katere so vključeni otroci, pomemben del aktivnosti vrtca pa predstavlja tudi pedagoško delo na področju varčevanja z vodo. Vrtec je uspešno pridobil sredstva na razpisu Sklada Si.voda in je v svoji enoti Pestrna na igrišču postavil pitnike za otroke ter sode za zbiranje deževnice v enotah Pestrna, Rožle in Kamenček. Ta deževnica se bo uporabljala za zalivanje eko vrtičkov, za katere skrbijo otroci ob pomoči vzgojiteljev.
Ravnateljica vrtca Antona Medveda Kamnik Renata Hojs je poudarila, da je izjemno vesela uspešnega zaključka projekta, saj je pomembno otrokom privzgojiti skrb za trajnostno in premišljeno ravnanje z vodo. »Otrokom želimo pokazati, da je voda iz pip dobra in zdrava, ter da so plastenke povsem nepotrebne. Hkrati jih učimo trajnostnega pristopa k naravi, saj bomo sedaj lahko sami zbirali deževnico na vrtu za naše eko vrtičke.«
Sklad Si.voda, ki je 30. marca praznoval šesto obletnico delovanja, je projekt kamniškega vrtca izbral zaradi trajnostnega in dolgoročnega reševanja problematike voda. Direktorica Sklada Si.voda Irena Zupančič Cimerman je ob predaji dejala: »Z vzgojno-izobraževalnimi zavodi nas veže že skoraj tradicionalno sodelovanje. Iz že uspešno izvedenih projektov v vrtcih Hansa Christiana Andersena in Mojca iz Ljubljane, smo se naučili, da postavitev pitnikov na igriščih vrtcev ne pripomore le k varčevanju z vodo, temveč tudi k osveščanju najmlajših, njihovih staršev in posledično vedno širšega dela družbe. Zato bo Sklad Si.voda tudi v bodoče finančno podpiral tovrstne pobude.«
O Skladu Si.voda
Sklad Si.voda je nepridobitna organizacija, ki se strokovno zavzema za aktivno in trajnostno reševanje problematike kakovosti vode v Sloveniji. Njegovo poslanstvo je v prvi vrsti osveščati o pomenu voda in učinkovitem upravljanju z vodnimi viri, na podlagi česar je v natanko šestih letih od svoje ustanovitve 30. marca 2009 podprl že deset projektov v skupni vrednosti več kot 200.000,00 EUR. Vizija čiste in zdrave vode tudi za prihodnje generacije je skladna s filozofijo Re.misli. Pobudnik in ustanovitelj sklada je Si.mobil, vendar organizacija deluje kot samostojna in neodvisna.